Els gira-sols

Van Gogh va pintar una sèrie d’obres on els protagonistes absoluts són els gira-sols, després d’haver-se inspirat a París, quan visitava els jardins de Montmartre. L’artista va quedar tan encisat pel color i la forma d’aquestes flors que va decidir decorar casa seva amb una sèrie basada en aquest motiu per celebrar l’arribada de Gauguin i sorprendre’l.

Per a Van Gogh els gira-sols simbolitzaven l’esperança. Associava la forma i el color d’aquestes flors amb el seu propi concepte del sol, i el seu món interior. El groc és un dels colors que més es relaciona amb l’artista holandès, ja que era un dels seus preferits, i per tant els gira-sols s’han convertit en el símbol per excel·lència de la seva trajectòria com a pintor.

Dins de la sèrie de gira-sols, van Gogh va tenir diverses formes de representar-los; en gerros, separats, en conjunt, aïllats, amb fons més foscos o clars, de vegades marcits, jugant amb primers i segons plans… Per pintar-los va utilitzar un pigment conegut com a «groc de crom», que és els que els fa tan característics i autèntics. L’artista contraposa aquest pigment amb tonalitats complementàries com blaves, verdes i marrons, i així crea una harmonia perfecta.

A Arle va fer quatre versions de gira-sols el 1888, i després tres més el 1889. Aquestes s’afegeixen a les quatre primeres obres amb gira-sols com a protagonistes que havia fet durant la seva estada a París el 1887. Si es comparen, encara que la temàtica sigui la mateixa, es pot veure una diferència entre les obres de París i les obres d’Arle, ja que en les últimes els colors són més vius, més alegres a les composicions amb gira-sols en gerros, en contraposició amb els gira-sols solitaris i marcits de l’estada a París. 

Avui dia, la seva sèrie de gira-sols es troba repartida per tot el món en diversos museus, i només un quadre està en una col·lecció privada als Estats Units. Tots es conserven a excepció d’un dels quadres que va pintar a Arle el 1888 (Gerro amb cinc gira-sols) que va ser destruït i cremat pels nazis durant la II Guerra Mundial per ser considerat «art degenerat».