CAFÈ A ARLE

Terrassa de cafè a la nit, o també coneguda com a Terrassa del cafè de la Place du Forum a Arle a la nit, va ser una de les obres que va pintar Vincent van Gogh durant la seva estada al sud de França el 1888.

Vincent ens representa en aquesta obra l’ambient nocturn i relaxat d’una terrassa del poble d’Arle, en la qual apareixen assegudes unes petites figures bevent i un enorme fanal groc il·luminant-ho tot. Al fons, les façanes de les cases es van perdent en un blau intens, i un cel estrellat apareix davant nostre.

Un dels aspectes més destacats d’aquesta pintura són els forts contrastos dels colors, on destaca principalment el del càlid groc amb l’intens blau. Els colors omplen d’expressivitat i vitalitat a l’obra. A més, l’artista s’ha centrat totalment en la pintura, deixant en aquesta ocasió el dibuix a un costat.

La perspectiva, a més, deixa de ser centralitzada i es trenca completament, per presentar-ne una de nova més lliure.

A l’obra Terrassa de cafè a la nit va ser la primera vegada Vincent va pintar un cel estrellat. Un fons que posteriorment apareixeran en obres tan cèlebres com Nit estrellada sobre el Roine (1888) o Nit estrellada (1889).

Poc temps després d’acabar l’obra, Vincent escriu a la seva germana Wil i li descriu el quadre amb molt detall. De les seves paraules en podem extreure una frase on ens deixa clares les seves intencions amb el color: “Aquí tens un quadre nocturn sense negre”, va escriure el setembre del 1888.

Van Gogh sabia que el més habitual a l’hora d’elaborar una escena nocturna, era fer un esbós de la nit i després pintar el quadre durant el dia. Però ell confiava més a pintar al natural. En aquesta obra no s’hi va poder resistir, tot i saber que podria confondre els tons dels colors amb la foscor de la nit. Vincent no entenia una altra manera de dur a terme una obra que situar-se al davant de l’escena que volia pintar malgrat les dificultats lumíniques que es poguessin presentar.

Aquesta obra avui es pot admirar al Museu Kröller-Müller, situat a Otterlo (Holanda).