“Un cop vaig tornar aquí em vaig posar a treballar un altre cop. El pinzell, però, gairebé cau de les mans, i sabent clarament el que volia, he pintat tres teles grans més. Són immensos trams de camps de blat sota cels turbulents. M’he esforçat per intentar expressar tristesa, solitud extrema. Espero que els vegis aviat, perquè espero portar-te’ls a París al més aviat possible, ja que crec que aquests quadres et diran el que no puc dir amb paraules, que el camp em sembla realment sanador i revitalitzador”

L’últim paisatge

Van Gogh va passar els seus tres últims mesos de vida en un poblet a prop de París: Auvers-sur-Oise, concretament en una habitació de l’Hostal Ravoux. Auvers era un poble petit, a 30 quilòmetres de París, molt tranquil i pintoresc. Allà seguia pintant de forma diària, bregant amb els seus problemes mentals, els quals eren supervisats pel doctor Gachet, que tenia al corrent Theo de l’estat del seu germà periòdicament, cada setmana.

El doctor Gachet li aconsellava a Vincent centrar-se a pintar per apaivagar els seus dimonis. Sembla que pintar de forma incessant l’ajudava de manera terapèutica: tant era així que, durant aquests mesos, va arribar a pintar gairebé una obra al dia, i el doctor va arribar a estar convençut que Vincent s’estava recuperant del tot dels seus mals.  

Les últimes obres de Vincent, gairebé 80 en dos mesos, es caracteritzen per la simplificació de les formes, que donaven indicis d’una direcció cap a l’expressionisme. La desproporció de les línies fa que es projectin millor els sentiments de l’artista i el color fa que l’expressivitat arribi encara amb més força a l’espectador.  

Després d’una visita al seu germà Theo a París, on va ser conscient dels problemes financers que aquest tenia (dels quals se sentia culpable) i amb la preocupació que els seus brots tornessin de forma sobtada i més incontrolables, l’estabilitat emocional de Vincent va començar a trontollar.  

Encara no es té una certesa absoluta de com va morir, però la majoria de les versions i estudis apunten que Vincent va intentar suïcidar-se el 27 de juliol del 1890 en un camp de blat proper a la seva residència, amb un tret al pit, i que va acabar morint el 29 de juliol a causa de les ferides.

El gran geni holandès, Vincent van Gogh, va ser enterrat el 30 de juliol del 1890, acompanyat pel seu germà Theo i tots els seus amics artistes, al cementiri d’Auvers. Amb la seva mort va deixar un llegat artístic de centenars d’obres que, de forma pòstuma, trobarien el valor que haurien merescut en vida.