La mort de Vincent. Suïcidi sense carta de comiat

El 27 de juliol de 1890 Van Gogh comença a escriure una carta dirigida al seu germà Theo que mai acabarà. Arran d’aquest moment comença un joc de suposicions sobre com es va produir la mort de l’artista. 

La versió més estesa i creïble fins avui és que en un rampell d’ira i culpabilitat propi de la depressió per què passava, Vincent va anar a un camp de blat proper a la seva residència, la pensió Ravoux, i es va suïcidar disparant-se amb un revòlver. Torna a casa ferit, allà l’atén el doctor Gachet, que fa avisar al seu germà Theo i li augura el pitjor. Com que no va poder suportar la ferida ni la pèrdua de sang, Vincent van Gogh va acabar morint en braços del seu germà Theo el 29 de juliol del 1890.

Altres fonts apunten que l’artista tenia tants indicis del valor de la seva obra i del seu futur èxit que sabia que, amb la seva mort, els seus quadres es revalorarien i començarien a vendre’s, per la qual cosa reflexiona sobre el suïcidi i decideix dur-lo a terme, per solucionar així la càrrega de consciència que tenia per haver-se sentit un pes econòmic en la vida del seu germà Theo. 

Una teoria que té cada cop més seguidors en els últims anys és la que creu que Van Gogh en realitat va ser assassinat pel doctor Gachet després de la disputa que havien mantingut uns dies abans. Aquesta teoria es basa en el fet que ningú va sentir el famós tret al camp, que l’artista no va deixar cap nota de suïcidi i que tampoc se li va fer l’autòpsia. Algunes fonts també comenten que quan ell va arribar malferit a la pensió i va ser atès pel doctor Gachet, aquest decideix no extreure-li la bala del cos, pensant que és el millor. Potser haver-ho fet li hauria salvat vida. 

Són moltes les teories i els mites sobre la mort de l’artista holandès encara avui. Potser algun dia es dissiparan tots aquests dubtes. La unió que van mantenir els germans Van Gogh en vida va perdurar fins al final dels seus dies, ja que Theo va morir només sis mesos després que el seu germà, diagnosticat també d’una malaltia mental, i va ser enterrat al costat de Vincent al cementiri d’Auvers-sur-Oise el 1914.

“Algun dia, la mort ens portarà a un altre estel”

Imatge de la suposada pistola amb la qual s’hauria pogut disparar Vincent van Gogh. Va ser exposada per última vegada al museu Van Gogh d’Amsterdam el 2016. El 2019 va ser notícia perquè va sortir a la venda en una casa de subhastes i la va comprar un anònim.
Encara que la seva autenticitat no està confirmada, l’arma va estar dècades enterrada al camp on l’artista va ser ferit. Va ser un agricultor de la zona qui la va trobar els anys seixanta. A més, el calibre de 7 mm coincideix amb la bala que va descriure el doctor Gachet, que el va assistir en els seus últims moments.