Casa natal de Vincent van Gogh a Zundert

“El camí és, potser, més difícil que qualsevol altra cosa. Però si es manté l’esperança, tot acabarà bé.”

Arrels

Vincent Willem van Gogh va néixer el 30 de març de 1853 al sud d’Holanda, just un any després que el primer fill dels seus pares naixés mort: va néixer el mateix dia i li van posar el mateix nom. Des del seu naixement Vincent va estar marcat d’una forma singular. 

Després de Vincent van arribar cinc fills més; Anna Cornelia, Theo, Elisabetha, Willemina i Cornelis, encara que l’artista només mantindria una relació estreta al llarg de la seva vida amb dos d’ells, amb els quals va tenir correspondència: Theo i Willemina. 

En 1864, a l’edat d’11 anys, Vincent ingressa a un internat a Zevenbergen per iniciativa dels seus pares, que pensaven que estar en contacte directe amb un grup reduït de nens seria positiu per a ell. Malgrat això, Vincent es va sentir sol durant la seva etapa a l’internat. Era el més petit dels alumnes, i en els seus escrits d’adult recordaria la seva estada a l’internat amb tristesa. Allà va aprendre francès, anglès i alemany, sense destacar gaire per les seves notes acadèmiques. Una placa commemora i recorda, avui dia, l’estada de Vincent a Zevenbergen.

Dos anys més tard  abandona l’internat de Zevenbergen i entra en un altre internat, a Tilburg. Aquí, a 13 anys, és on el petit Vincent rep les seves primeres nocions de dibuix, i treballa sota les regles acadèmiques tradicionals en les quals el dibuix era clau per a la percepció visual de l’obra. 

Les dues experiències no van calar en Vincent com la seva família esperava. No en van fer un noi extravertit i obert com es pretenia, sinó que més aviat van accentuar el seu sentiment de melancolia. La seva segona estada, però, sí que va servir al petit holandès per comprendre que dibuixar l’ajudava a conèixer-se més a si mateix, a no sentir-se tan sol i a adonar-se que posseïa una certa sensibilitat desconeguda fins al moment per a ell. 

El 1869 i amb les ganes de guanyar-se el lloc reconegut dins de la família Van Gogh que semblava que se li resistia, el seu oncle Cent decideix acceptar-lo per treballar com a ajudant a la casa Goupil & Cie a la Haia, de la qual era soci. En els seus inicis a l’empresa li va anar bastant bé i el 1873 decideixen traslladar-lo a la sucursal de Londres, i el 1875, a París, on només va durar un any. Vincent va acabar sent acomiadat per la seva excessiva sinceritat amb els clients, cosa que no sempre afavoria l’empresa.